Tuesday, 2 August 2011

Hänsyn en björntjänst

Gamla nyheter, men nu har de nått svenska Ekonyheterna: Krigsspel tas bort från Coop-butiker i Norge. Av hänsyn till de drabbade, säger man. I nätartikeln, norska VG:s nätartikel och även danska TV2:s notis i ämnet, nämns att man tar bort World of Warcraft, i två av fallen illustreras också artikeln med just bilder från WoW.

Och nu är det dags för mig att bli arg. Breivik spelade t ex Modern Warfare 2 för att öva sig, medan World of Warcraft användes
främst som täckmantel. Så varför är det WoW som visas upp vid skampålen, gång på gång på gång? Förmodligen för att det är enklare att särskilja från krigsspelens omslags- och illustrationsdesign, för att det är fler föräldrar som kan namnet på det spelet, känner igen loggan till just WoW och som har yngre barn som spelar WoW. Det är lågt att spela på föräldrars oro.*

Och detta agerande för att visa de anhöriga hänsyn. I så fall kanske ett bortplockande av leksaksvapen vore ett större "hänsynstagande". Eller strandprylar. Eller konstgödsel... Jag har en känsla av att det handlar om att vinna cred, att framstå som förmer än alla andra kedjor (t ex elektronikkedjan Spaceworld som inte riktig går med på att Breivik sköt ihjäl så många människor för att kedjan säljer datorspel). Visst ligger det säkert ett visst mått sympati (tror inte det handlar om empati, då hade man sett klarare på saken) i saken men att vinna kundernas förtroende är viktigare.

Fast vilka kunders förtroende? De som ändå inte spelar, de som föraktar datorspel? För inte fan vinner de mitt förtroende. Eftersom endast spelen tagits bort måste ju det betyda att Coop kopplar Breivik starkast till spelen, och då är det troligt att även Coop ser dem som största enskilda orsakerna till dådet. Och om de ser på saken på det sättet, då ser de uppenbarligen på spelare (som mig) som potentiella våldsutövare och mördare. Och eftersom även barn spelar datorspel så måste de dessutom se föräldrar (som mig) som passiva idioter, eftersom dessa då inte kan anförtros att köpa spel åt sina barn och hantera barnens spelande.

Nej, seriöst. Skänk några konsoler och några bra spel till fritidsgårdar istället, eller sponsra ungdomsföreningars aktiviteter, eller (kanske det bästa av allt) gå ihop med Försäkringskassan och ge arbetslösa föräldrar jobb. Barn i familjer med lågutbildade och arbetslösa föräldrar löper större risk att bli kriminella och begå våldsbrott än barn som spelar datorspel.

*Tanken slog mig, det kanske är Blizzard som ligger bakom? All PR är bra PR, eller hur var det...?

1 comment:

  1. :) Eller hur? Det är billiga poäng som plockas hos folk som inte spelar själva. Om en vecka är spelen tillbaka på hyllorna och ingen, ingen, ingen blir hjälpt, tröstad eller får sina kära tillbaka av att Coop gör detta.

    :) Lina.

    ReplyDelete