Monday, 25 July 2011

Vårt enda ansvar

Sydsvenskan skriver att Breivik spelade WoW för att förbereda sig inför det han gjorde i Oslo och på Utöya. Discordia möter detta med att hänvisa till sina egna likheter med Breiviks intressen. Susanne Möller skriver om känslan av obehag inför detta att ett tv-spel kan användas på det här sättet.

Min allra första reaktion var att bli förbannad på Sydsvenskans Erik Magnusson som så tydligt skriver att Breivik att WoW var "ett spel som han på Utöya kom att omsätta i praktisk handling". Sen när går man ut och skjuter barn med automatvapen i WoW, liksom. Han skriver ju också att Breivik var med i Frimurarorden och en pistolskytteklubb. Skillnaden är att dessa meningar inte följs av saker som
"vars religiösa tro är en avspegling av hans egen tro" eller "där han lärde sig att döda".* Och varför inte? För att svartmåla WoW?

Sen tänkte jag att nej. Jag har ingen lust att bli arg längre när folk skriver så. För det första kan det mycket väl stämma - Breivik tycktes använda sina datorspel till annat än det till exempel jag använder dem till (underhållning, avkoppling, spännande utmaning). Jag kan visst tänka mig att man använder WoW som mental förberedelse inför sånt här.

För det andra är jag trött på att försvara mitt spelande. Det är en fritidssysselsättning, i mångas fall är det också ett jobb. Precis som ishockey, modellbygge eller trädgårdsarbete. När jag var yngre var det enda argumentet man kunde få tyst på folk som undrade varför i helsike man satt kring ett bord flera timmar i sträck och låtsades vara nån annan "jamen vi är ju i alla fall inte ute och super". Jag menar, wtf? Som om jag hade varit ute och supit om jag inte hade spelat rollspel...?

Så. Vi som spelar datorspel behöver alls inte känna oss påhoppade, utpekade. Spelbranschen har inte ett större ansvar för sina kunder än filmbranschen eller bokbranschen (böcker har ju inte ens åldersrådgivning). Det enda ansvar vi har är samma ansvar som alla andra. Visa att du älskar dem du älskar, visa att du respekterar dem du inte älskar och läs gärna FN:s konvention om mänskliga rättigheter.


*Egentligen är det kanske värre att stolpa upp saker killen har gjort/varit med i utan att motivera varför just det är viktigt. Lite som när Didi&Björn i boken De övergivnas armé i två meningar efter varandra konstaterade att 1)det finns ett rollspel som heter Werewolf, och 2)det finns en nynazisttidning  i Tyskland som heter Wehrwulf (osäker på stavning). Utan att själv påstå något kan man med såna formuleringar få folk att tro en hel massa.

3 comments:

 1. Äh, Sydsvenskan har tagit bort den där meningen om WoW. Och jag som inte tog någon skärmdump. Märkligt ändå att bara ta bort den. Skriv en förklaring till den istället...

  ReplyDelete
 2. Klapp på axeln för att du inte inspireras till irritation från en journalist som skriver för underhållning, avkoppling och/eller spännande utmaning.

  Vi människor älskar samband och enkla förklaringar. Enkla samband och förklaringar säljer lösnummer. Vissa enkla samband är i sin tur mer socialt acceptabla än andra.

  Kanske är det faktum att Erik Magnussons WoW-koppling plockades bort utan kommentar ett tecken på att enkla (insinuerande) kopplingar mellan våldsdåd och datorspel inte längre är så socialt acceptabla som Erik Magnusson i sin iver trodde?

  ReplyDelete
 3. Mats>> Eller att han helt enkelt insåg att det var en koppling han inte hade grund för.

  ReplyDelete