Wednesday, 29 May 2013

En majoritetsmässig minoritet

Surfade in på ett riktigt kul inlägg i debatten om kvinnliga rustningar i mmorpg på MMOSite. Det ser förstås inte alltid ut så här, men i långt högre grad än manliga rustningar visar skrevområde, bröstmuskler etc. En teori är att ju mindre och billigare spelet är, desto mer bikinaktiga blir kvinnorustningarna...

Men det var inte det jag skulle prata om utan det här: motargument. Ett av de vanligaste är "spela ett annat spel då". Ett annat är "det är ju killar i majoritet", "det ska väl vara snyggt" och så vidare. Så här vill jag bemöta de argumenten.

1. Spela ett annat spel då.
Jag vill spela det här spelet eftersom det på det hela taget är bra. Jag vill bara att min kvinnliga karaktär ska ha en vettig rustning. Dessutom är det svårt att hitta ett enda spel som inte någonstans har en bikinirustning.

2. Ska det vara diskbänksrealistiskt då menar du?
Att jag ogillar en sak betyder inte att jag älskar raka motsatsen. Rustningar kan vara snygga, till och med attraktiva, samtidigt som de är funktionella och inte visar omotiverade hudpartier. Läs gärna en äkta rustningsmakares åsikter om hur funktionellt kan rimma väl med attraktivt.

 3. Vi ser ju olika ut.
Ja, det gör vi. Män och kvinnor har olika kroppsform och behöver olika utformade rustningar för att det både ska gå att röra sig i och skydda som det ska. Men knepet med bröstformade rustningar för att både få brösten att synas och dessutom skydda dem, går bort eftersom designen dessvärre är direkt livsfarlig.

4. Är det så fult med lite hud?
Bar hud kan vara snyggt och attraktivt/sexigt men blir i vissa fall bara sexualiserat. I fallet med rustningar påstår jag att det är sexualiserat, det vill säga den enda funktion hudblottandet har är att åskådaren ska bli lite tänd. Designen på mansrustningarna gör att karaktären ser häftig och snygg ut, något som ofta ingår i attraktivt/sexigt, men knappast sexualiserad eftersom den samtidigt är funktionell, det vill säga skyddar vitala delar som ljumskar, mage och hals.

5. Målgruppen är ju unga heterosexuella killar.
Nja, det är visserligen mest män som spelar mmorpg men ändå kanske uppemot en femtedel kvinnor, vilka då ingår i målgruppen. Att strunta i en femtedel av sin spelarbas är inte särskilt klokt. Tyvärr är det oftast pengar som snackar, och då hamnar vi på argument 1.

6. Men den manliga spelaren är ju i majoritet, varför ska en minoritet påverka hela spelet?
Av alla kvinnor som spelar så väljer nästan alla att spela kvinnliga karaktärer, medan kanske en minoritet av männen gör det. Då finns det stor anledning att lyssna på just den kvinnliga spelargruppen. Oavsett vem man är så spelar könet stor roll för identifikation - ser jag kvinnor kopplar jag direkt till mig själv: jag är en av dem. Vi må ha hur lite som helst gemensamt i övrigt, men det biologiska könet är detsamma. Alltså blir synen på kvinnor i spelet lika med synen på mig som kvinna i verkliga livet. Och - myten om mannen som en enkelspårig sexuellt inriktad varelse som kräver stålbikini för att vara nöjd med sitt spel förstärks.

Bilderna är från Final Fantasy XIV: A Realm Reborn. Jag hade velat ha förhandsbilderna på Lancer-klassen ur själva karaktärsskapardelen i spelet. Den manliga rustningen är heltäckande. Den kvinnliga har... ett stort hål precis över magen. En rustning med hål för magen. Wow. I ärlighetens namn ska jag säga att det visst finns flera bilder på kvinnokaraktärer från spelet med täckande kläder. Däremot hittar jag inga manliga karaktärer med bara bröst/ljumskar/midjor. Bara en glimt överarm.

Fotnot: Jag har läst statistik över spelarantal etc men hittar inte rätt länkar nu.

6 comments:

 1. 4 är något jag ofta tjatar om, spiralen av att spel produceras för 13åriga pojkar i alla åldrar, därför köps av 13åriga pojkar i alla åldrar och därför visar kundundersökningar att spel bara köps av 13åriga pojkar i alla åldrar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Och efter rättning av siffror är det alltså punkt 5 Halken pratar om.

   Delete
 2. När det kommer till bara kroppsdelar för män i FFXIV så finns ju följande:

  http://fc01.deviantart.net/fs71/f/2010/268/9/e/harness_and_subligar_by_d3afn3ss1337-d2zh8v8.png

  http://i919.photobucket.com/albums/ad31/Eldae/ffxiv8.png

  http://www.blogcdn.com/massively.joystiq.com/media/2011/11/ffxiv-classrevisions-epl-1111.jpg

  http://zam.zamimg.com/images/0/8/088490ac03c4d125c35462408c2c0324.jpg


  Det är ju alltid nåt iaf :P
  Jag tycker du skriver bra. Och om man skulle rikta sin kvinnobild till majoriteten, vilket då är de hormonstinna pojkarna, så bör man ju projicera en bra kvinnobild.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Är de där bilderna på riktigt? :) Jag frågar därför att jag har sett modifierade WoW-bilder på tier-set som inte alls lämnar så mycket bart på kvinnomodellerna som bilderna visar.
   (Och tack!)

   Delete
  2. Jajemen! De rustningarna finns med både i det tidigare FFXI online, FFXIV och den kommande nystarten. Har spelat alla tre, så det kan jag garantera :)!

   Delete
 3. 6. Men den manliga spelaren är ju i majoritet, varför ska en minoritet påverka hela spelet?

  För att med en öppnare och mer inbjudande produkt kan marknadsandelen växa. Det betyder fler potentiella kunder och därmed större möjlighet att utveckla en heterogen produktkatalog.

  ReplyDelete